Brand och Säkerhets Byrån

Här kan du läsa och få gratis tips hur du kan skydda dig själv och andra.

#Fortums energiexpert Martin Lagerholm svarar på kluriga frågor

Kategori: Allmänt

Hur länge skulle vi klara oss utan el?

Faktum är att vi inte alls klarar oss speciellt länge. Hela vårt samhälle är beroende av el. En studie som gjordes 2015 på beställning av Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, visade att vi moderna människor klarar av självförsörjning i högst ett dygn. Sedan dess har #MSB kampanjat för att vi ska klara oss själva i minst 72 timmar, något som många av oss fortfarande inte gör.

I dag är det mesta i vårt hem beroende av el för att fungera. Kylen och frysen, radio och tv, ugn och spis samt telefoner, datorer och belysning – allt behöver elektricitet. Även ute i samhället blir det problem. Larmsystem, kassaapparater, bankomater och exempelvis gatubelysning fungerar inte utan el.

För att inte bli helt strandad om den livsviktiga elen skulle försvinna bör man ha en del utrustning hemma. Ett campingkök, konserver för tre dygn, extra batterier, en radio som är batteridriven, ficklampa, värmeljus och vattendunkar är en bra grund. Och lite kontanter, om varken kortbetalning eller bankomater fungerar.

Tänk dig själv en dag utan el. Vad skulle du kunna göra och vad skulle du bli tvungen att hoppa över?

 
Kommentera inlägget här: